17 Απίστευτα Facts για τον Κύβο του Ρούμπικ!

Πόσοι είναι οι πιθανοί συνδυασμοί ενός Κύβου του Ρούμπικ; Ποιος ανακάλυψε το πιο διάσημο παιχνίδι; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος, ο μικρότερος, ο ακριβότερος Κύβος του Ρούμπικ; Τι είναι ο αριθμός του Θεού; Υπάρχει ο αλγόριθμος του διαβόλου; Αυτά και πολλά ακόμα θα μάθετε σε αυτό το απολαυστικό βίντεο!

Ο μάγος Τρίσταν μοιράζεται 17 απίστευτα facts για το πιο διάσημο παιχνίδι, που ακούει στο όνομα «Κύβος του Ρούμπικ»! 17 γεγονότα που κυριολεκτικά δεν χωράνε στο μυαλό σας!

1) Δεν προοριζόταν για παιχνίδι!
Ο Κύβος του Ρούμπικ δημιουργήθηκε το 1974 απ’ τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ (Erno Rubik). Τον δημιούργησε στην προσπάθειά του να βρει μία νέα μέθοδο διδασκαλίας, ώστε να βοηθήσει τους μαθητές του να καταλάβουν τα τρισδιάστατα αντικείμενα.

2) Κανένας δεν ήξερε πως να τον λύσει!
Μετά τη δημιουργία του κύβου υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα: Δεν ήξερε κανένας πως να τον λύσει… Ούτε καν αυτός που τον έφτιαξε! Ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο προσπαθούσε να βρει τη λύση και κάποια στιγμή σκέφτηκαν την πιθανότητα ότι ίσως και να μην υπάρχει. Τελικά, ο ίδιος ο Έρνο Ρούμπικ έλυσε τον κύβο μετά από έναν μήνα! Αν σας φαίνεται πολύ, φανταστείτε τον εαυτό σας να τον λύνει χωρίς οδηγίες. Είναι σίγουρο ότι ακόμα και οι πιο κορυφαίοι speed cubers -πιθανόν- να μην το κατάφερναν!

3) Είχε διαφορετική ονομασία!
Ο Έρνο Ρούμπικ κατοχύρωσε τον κύβο ως πατέντα και το 1977 τον έβγαλε, για πρώτη φορά, στην αγορά με την ονομασία “Magic Cube”, δηλαδή «Μαγικός Κύβος»!

4) Πως βγήκε στην παγκόσμια αγορά…
Τρία χρόνια μετά, το 1980, ο Έρνο Ρούμπικ συνεργάστηκε με την εταιρεία παιχνιδιών “Ideal”, για να διανείμει το «προϊόν» του στην παγκόσμια αγορά. Ο κύβος από “Magic Cube” μετονομάστηκε σε “Rubik’s Cube” και λέγεται ότι ήταν ιδέα της εταιρείας.

5) Μία αναπάντεχη μήνυση…
Το 1957 ο κατασκευαστής γρίφων Λάρι Νίκολς (Larry D. Nichols) δημιούργησε έναν κύβο με 2x2x2 περιστρεφόμενα επίπεδα και έξι πλευρές. Ο γνωστός 2×2. Το 1972 κατοχυρώθηκε σαν πατέντα του Νίκολς. 2 χρόνια αργότερα ο Ρούμπικ κατοχύρωσε τον δικό του κύβο. Απ’ τις αρχές του 80’ ο Κύβος του Ρούμπικ γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τότε η εταιρεία που συνεργαζόταν δέχθηκε μήνυση απ’ τον Νίκολς, για κλοπή πατέντας. Το δικαστήριο τελικά έκρινε ότι δεν υπήρχε παραβίαση γιατί ο ένας κύβος ήταν με δύο επίπεδα και ο άλλος με τρία. Επιπλέον, ο εσωτερικός μηχανισμός των κύβων ήταν τελείως διαφορετικός.

6) Ο Έρνο Ρούμπικ δεν αποκαλεί τον Κύβο του Ρούμπικ με το όνομά του!
Ο δημιουργός του Κύβου του Ρούμπικ, δηλαδή ο Ρούμπικ, δεν μπορεί να αποκαλεί το διάσημο παιχνίδι με την επίσημη ονομασία του. Το αποκαλεί ως «ο κύβος μου»! Κάποτε, είχε πει: «Ακούγεται περίεργο απ’ το στόμα μου να λέω “Ο Κύβος του Ρούμπικ”. Αν έχω ένα παιδί το φωνάζω “παιδί μου” και όχι “παιδί του Ρούμπικ”!

7) Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι το πιο πετυχημένο παιχνίδι στην ιστορία!
Από το 1980 έχουν πουληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια Κύβοι του Ρούμπικ και το ένα πέμπτο του πλανήτη έχει παίξει με αυτόν, καθιστώντας αυτό το παζλ το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία! Υπόψιν ότι η μέτρηση αυτή αφορά μόνο τους επίσημους κύβους της εταιρείας και όχι άλλων εταιρειών ή τις αντιγραφές…

8) Φαινόμενο κουλτούρας!
Ο Κύβος του Ρούμπικ έγινε τεράστιο φαινόμενο κουλτούρας τη δεκαετία του 80, όπου παρουσιάστηκε σε ταινίες, περιοδικά κλπ. Μάλιστα είχε και τη δική του τηλεοπτική σειρά που λεγόταν “Rubik the Amazing Cube”! Τις επόμενες δεκαετίες εξακολούθησε να υπάρχει σε πιο ήπιους τόνους και, διακριτικά, άρχισε να δημιουργείται μία παγκόσμια κοινότητα. Φτάνοντας στις μέρες μας, όπου ο Κύβος του Ρούμπικ διανύει την πιο πετυχημένη εποχή του!

9) Αδιανόητοι συνδυασμοί!
Η παραμικρή κίνηση που γίνεται σ’ έναν κύβο αποτελεί έναν συνδυασμό. Ο Κύβος του Ρούμπικ έχει λίγο παραπάνω από 43 πεντάκις εκατομμύρια συνδυασμούς! Για την ακρίβεια 43.252.003.274.489.856.000! Ένας αριθμός που δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μυαλό! Φανταστείτε πως αν κάναμε έναν διαφορετικό συνδυασμό ανά ένα δευτερόλεπτο, μέσα σε μία βδομάδα θα κάναμε ένα εκατομμύριο συνδυασμούς. Για να φτάσουμε, όμως, το ένα δις θα χρειαζόντουσαν 31 χρόνια! Που σημαίνει ότι ακόμα και αν είχαμε όλους τους ανθρώπους της γης να μας βοηθάνε, κάνοντας το ίδιο πράγμα, δεν θα φτάναμε και πάλι ούτε τους μισούς απ’ τους πιθανούς συνδυασμούς!

10) Αν υπήρχε ένας κύβος για κάθε συνδυασμό!
Αν βάζαμε έναν κύβο για κάθε συνδυασμό που υπάρχει, τον έναν πάνω στον άλλον, θα έφταναν 260 έτη φωτός. Αν, πάλι, τους βάζαμε δίπλα – δίπλα, θα κάλυπταν όλη την επιφάνεια της Γης… 300 φορές!

11) Ο αριθμός του Θεού!
Υπάρχει μέγιστος αριθμός κινήσεων που απαιτείται για να λυθεί οποιοσδήποτε Κύβος του Ρούμπικ, ανεξάρτητα απ’ το ανακάτεμά του; Υπάρχει και είναι γνωστός ως ο «Αριθμός του Θεού»! Τον Ιούλιο του 2010 μία έρευνα που έγινε, με μέσα υψηλής τεχνολογίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός αυτός είναι το 20! Εν’ ολίγοις, οποιοδήποτε ανακάτεμα του Κύβου του Ρούμπικ, μπορεί να λυθεί με 20 κινήσεις το πολύ!

12) Ο αλγόριθμος του Διαβόλου!
Υπάρχει ένα και μόνο μοτίβο κινήσεων που να μπορεί λύσει οποιονδήποτε κύβο, ανεξάρτητα απ’ το ανακάτεμά του; Ναι! Ο αλγόριθμος του Διαβόλου… Μη χαίρεστε άδικα, όμως, υπάρχει παγίδα! Πρόκειται για έναν θεωρητικό αλγόριθμο που αποτελεί πολύ ενδιαφέρον θέμα ανάμεσα στους λάτρεις του Κύβου του Ρούμπικ. Ένα θέμα – πειρασμός που πιο πολύ θα κάψει το μυαλό σας, παρά θα σας βοηθήσει τελικά να τον λύσετε. Ακολουθήστε τον αριθμό του Θεού!

13) Υπάρχουν Rubiks Cube λογισμικά και εφαρμογές!
Πως θα μπορούσαν να μην υπάρχουν λογισμικά και εφαρμογές που λύνουν τον Κύβο του Ρούμπικ. Είναι τα λεγόμενα Rubik’s Cube Solvers και μπορούν να βρουν μία βέλτιστη λύση σε 20 κινήσεις. Με λίγα λόγια να τον λύσουν για εσάς! Προσωπικά,… δεν θα πω τη γνώμη μου. Μάθετε να λύνετε τον Κύβο του Ρούμπικ!

14) Ο πιο μεγάλος Κύβος του Ρούμπικ!
Ο πιο μεγάλος Κύβος του Ρούμπικ κατασκευάστηκε απ’ τον Τόνι Φίσερ (Tony Fisher) το 2019 με ύψος 2,02 μέτρα! Ο ίδιος άνθρωπος κρατάει το ρεκόρ και του μικρότερου Κύβου του Ρούμπικ που είναι 5,6 χιλιοστά. Ο Τόνι Φίσερ, όμως, δεν είναι ένας τυχαίος κατασκευαστής, αλλά ένας ευφυέστατος και καινοτόμος δημιουργός κύβων, γρίφων και παιχνιδιών!

15) Ο Κύβος με τα περισσότερα επίπεδα!
Ο κύβος με τα περισσότερα επίπεδα κατασκευάστηκε απ’ τον Γκρέγκορ Φένιν (Grégoire Pfennig) ή Creg’s Puzzles και είναι ο 33x33x33! Φανταστείτε εδώ τι γίνεται με τους συνδυασμούς που αναφέραμε προηγουμένως! Το τέρας αυτό, αποτελείται από 6153 κομμάτια με 3D εκτύπωση και 6154 αυτοκόλλητα! Φανταστείτε ότι για να φτιάξετε έναν τέτοιο κύβο θα χρειαζόσασταν 1331 κύβους 3×3!

16) Ο πιο ακριβός Κύβος του Ρούμπικ!
Αν νομίζετε ότι o κύβος Gan που έχετε είναι ακριβός, ίσως δεν έχετε ακούσει για τον “Masterpiece Cube”! Κατασκευάστηκε το 1995 από το Diamond Cutters International, ένα κοσμηματοπωλείο, για να τιμήσει τη 15η επέτειο από την επίσημη κυκλοφορία του Κύβου του Ρούμπικ. Το χρώμα κάθε πλευράς αποτελείται από περίτεχνα τοποθετημένους πολύτιμους λίθους. Το πράσινο αποτελείται από σμαράγδια, το κόκκινο από ρουμπίνια κλπ. Ο κύβος Masterpiece μπορεί να στρίψει, να μπερδευτεί και να λυθεί κανονικά, όπως κάθε κύβος, με μόνη διαφορά ότι αξίζει 1,5 εκατομμύριο δολάρια! Φανταστείτε να σας πέσει! Για όσους ενδιαφέρονται πάντως η επιχείρηση που το πουλάει προσφέρει δωρεάν μεταφορικά και επιστροφή χρημάτων στις πρώτες 14 ημέρες!

17) Η πιο γρήγορη λύση του Κύβου του Ρούμπικ!
Κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, διεξάγονται πολλά επίσημα τουρνουά και διαγωνισμοί, με κύβους κάθε είδους και κατηγορίας. Ο 3×3 αποτελεί -σταθερά- την αιχμή του δόρατος. Στις 11 Ιουνίου του 2023, ο Μαξ Πάρκ (Max Park) έθεσε νέο ρεκόρ, λύνοντας τον Κύβο του Ρούμπικ σε 3.13 δευτερόλεπτα!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με αυτό.