Συνέντευξη στο Artefake

1. Πως μπήκες στη Μαγεία; Ποιό ήταν το πρώτο «κλίκ»;

Αναζητούσα τη Μαγεία, με την ευρύτερη έννοια, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για καλή μου τύχη, μπήκα νωρίς στον κόσμο της πιο Μαγικής Τέχνης, της Μουσικής. Αυτή με δίδαξε, με γαλούχησε, με ταξίδεψε και με ταξιδεύει εκεί όπου δεν υπάρχουν λόγια. Εκεί που υπάρχει μόνο η ουσία ενός κρυμμένου – βαθύτερου νοήματος. Όσο αφορά την Τέχνη της Μαγείας, το πρώτο «κλίκ» έγινε όταν είδα (όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι) τον Ντέιβιντ Κόπερφηλντ. Τότε λοιπόν, ένιωσα ένα ανεκδιήγητο συναίσθημα. Αυτό που με οδήγησε στην εκπληκτική χώρα της «Τέχνης της Ψευδαίσθησης».

2. Πως έκανες το πρώτο βήμα και πως έμαθες;

Το πρώτο βήμα έγινε σχεδόν τυχαία. Μπήκα σ’ ένα μαγαζί με σκοπό ν’ αγοράσω μία φάρσα και λίγη ώρα αργότερα βγήκα, κρατώντας το πρώτο μου μαγικό βιβλίο, που περιέγραφε διάφορα τρυκ. Αυτό ήταν! Στη συνέχεια ανακάλυψα τα διαδικτυακά καταστήματα μαγικών και άρχισα ν’ αγοράζω με μανία τρυκ, DVD, βιβλία, καθώς και να παρακολουθώ σεμινάρια. Παράλληλα, προσπαθούσα να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που ασχολούνταν με την Τέχνη της Ταχυδακτυλουργίας και να μοιραζόμαστε ιδέες και απόψεις.

3. Ποιές ευκαιρίες σου δόθηκαν και ποιοί άνθρωποι σε βοήθησαν;

Στην -μέχρι τώρα- πορεία της ζωής μου, γνώρισα ανθρώπους και καταστάσεις, που με βοήθησαν να κατανοήσω και να δω πράγματα που δεν περίμενα ποτέ. Δεν είχα αυτό που λέμε «φυσιολογική ζωή» και χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό. Δεν θα μου ταίριαζε μία τέτοια ψευδαίσθηση… Αντίθετα, πίστευα πως η ζωή καθοδηγεί τον καθένα μας σ’ ένα μονοπάτι. Έτσι, υποχρέωσα τον εαυτό μου να δουλεύει πολύ σκληρά, ώστε να έχει την αντοχή και την αντίληψη να διακρίνει το αληθινό μονοπάτι, που θα μπορέσω να υπηρετήσω με αγάπη και σεβασμό. Μεγαλώνοντας, λοιπόν, νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για ότι μου έχει συμβεί, γιατί πραγματικά μόνος του, κανείς δεν προχωράει.

4. Κάτω από ποιές συνθήκες δουλεύεις;

Αυτή η πανέμορφη «δουλειά» μου χάρισε την ιδιότητα να μεταμορφώνομαι σαν τη σαύρα, ώστε να μπορώ να παρουσιάσω την Τέχνη μου, σχεδόν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ωστόσο, ανάλογα τις απαιτήσεις της εκάστοτε παράστασης, είμαι ιδιαίτερα σχολαστικός με όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες που χρειάζονται, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

5. Ποιοί καλλιτέχνες ή μάγοι σ’ έχουν σημαδέψει;

Έχω επηρεαστεί από πάρα πολλούς καλλιτέχνες. Για να μην πλατιάσω όμως, θα αναφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα, μόνο απ’ τον χώρο της Ταχυδακτυλουργίας. Χάρι Χουντίνι, Ζαν Γιουτζίν Ρομπέρτ Χουντάν, Ντάι Βέρνον, Ντέιβιντ Κόπερφηλντ, Τόμι Γουόντερ, Μαξ Μέιβεν, Ρίκι Τζέι, Τζεφ Μακ Μπράιντ, Κέβιν Τζέημς, Amazing Τζόναθαν και πολλοί ακόμα που σέβομαι και εκτιμώ βαθύτατα.

6. Ποιά είδη μαγείας σε ελκύουν;

Όλα τα στυλ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το ένα συμπληρώνει το άλλο. Γι αυτό άλλωστε, προτίμησα να είμαι General Magician. Θεωρώ πως δεν είναι το στυλ που καθορίζει την ποιότητα ή την απήχηση που θα έχει στους θεατές, αλλά ο τρόπος που θα δομηθεί και θα παρουσιαστεί μία ρουτίνα. Η προσκόληση σε συγκεκριμένες κατηγορίες, νομίζω πως συνήθως δεν έχει καλό αποτέλεσμα. Το μυαλό αναγκάζεται -προκειμένου να διατηρήσει τη μονομανία- να ανασυνθέτει παρωχημένα πράγματα, φτιάχνοντας ανούσια παζλς, αντί να δημιουργεί acts καλλιτεχνικής αξίας. Ωστόσο όμως, υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που αποτελούν εξαίρεση και δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως πρόκειται για άτομα που ασχολήθηκαν με διάφορα στυλ προτού προσκολληθούν σ’ ένα και μόνο είδος.

7. Ποιές είναι οι επιρροές σου απ’ τις τέχνες;

Πολύ δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί. Η Τέχνη είναι σαν το σύμπαν. Δεν έχει τελειωμό. Ένας ταξιδιώτης της Τέχνης δεν μπορεί παρά να επηρρεάζεται, να θαυμάζει και να μαγεύεται σαν παιδί. Απ’ τους αρχαίους πολιτισμόύς, τον Όμηρο, το θέατρο Καμπούκι, μέχρι τον μεταμοντερνισμό και τις σύγχρονες τάσεις. Η αρμονία της Τέχνης, είναι η αρμονία που βρίσκεται παντού. Στο σώμα, στις σχέσεις, στην κοινωνία, στη ζωή. Παντού! Συνεπώς, έχουμε χρέος να σεβόμαστε και να διδασκόμαστε από κάθε πτυχή της, γιατί πολύ απλά όλα είναι οργανισμοί μίας ανώτερης αρμονίας.

8. Τι θα συμβούλευες έναν νέο ταχυδακτυλουργό;

Να μην σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο του σε εκατοντάδες τρυκ, αλλά να προσπαθεί να τελειοποιήσει ρουτίνες που του ταιριάζουν και τον εκφράζουν. Να πειραματίζεται δημιουργικά και να μελετάει με σεβασμό και εκτίμηση όλες τις Τέχνες. Να εστιάζει βαθιά στην λεπτομέρεια της τεχνικής, αλλά και στα δραματουργικά στοιχεία (σενάριο, μουσική, ενδυμασία, κινησιολογία κλπ). Φυσικά, όλα αυτά απαιτούν πολύ χρόνο διαβάσματος και εξάσκησης, γι αυτό και πρέπει να έχει οδηγό την υπομονή, το πάθος και την αγάπη.

9. Πως βλέπεις την ταχυδακτυλουργία στις μέρες μας;

Σε όλες τις τέχνες, στη σύγχρονη εποχή, επικρατούν δύο διόλου παράδοξα γεγονότα. Πρώτον: Η εμπορικότητα που κατακρεουργεί την ανάγκη για έκφραση και παράγει fast food acts και Δεύτερον: Η ανεξέλεγκτη προσφορά γνώσης, όπου διαμορφώνει μία επιφανειακή αφομίωση και οδηγεί σε αισθητικά προβλήματα. Έτσι και στην Τέχνη μας, βλέπω πολύ συχνά ρουτίνες χωρίς ουσία και νόημα. Βλέπω, δυστυχώς πολύ κόσμο εγκλωβισμένο στην ψευδαίσθηση της αμάθιας και λυπάμαι ειλικρινά. Ευτυχώς όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Μοιραία, η ανάγκη για εξισορρόπηση γεννάει ανήσυχους καλλιτέχνες που αντιλαμβάνονται τα πράγματα με πιο βαθυστόχαστο τρόπο. Ψάχνονται, αναζητούν, προσφέρουν. Και έτσι δίνουν νόημα στην Τέχνη μας. Γιατί, αν αφαιρέσουμε το νόημα απ’ τη Μαγεία, μένει μόνο ένας αδιάφορος γρίφος!

10. Πόσο σημαντική είναι η κουλτούρα για να προσεγγίσεις τη μαγεία;

Η κουλτούρα είναι τρόπος ζωής. Είναι παιδεία, σεβασμός, καλλιέργεια. Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει αντίληψη και χωρίς αντίληψη επικρατεί η τρέλα, η παράνοια! Ο κόσμος που έχουμε φτιάξει, είναι μία σειρά ψευδαισθήσεων. Στις σχέσεις μας, στο εργασιακό μας περιβάλλον, στον έρωτα, ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Η Τέχνη καταργεί τις ψευδαισθήσεις. Μας αφυπνίζει, μας κάνει να θυμόμαστε και όχι να ξεχνάμε. Αν θέλουμε να γίνουμε οργανισμοί της, πρέπει να μυηθούμε σ’ αυτήν. Να θυσιάσουμε τον εγωισμό μας και τον τρόπο ζωής που μας έχουν πουλήσει και να παλέψουμε, ώστε να κατανοήσουμε τις κρυμμένες διδασκαλίες της. Να αφεθούμε σ’ αυτήν και να ταξιδέψουμε στις αληθινές αξίες που μας προσφέρει. Γιατί μόνο τότε, αυτό που κάνουμε -είτε λέγεται Ταχυδακτυλουργία, είτε Μουσική, είτε Ποίηση- αποκτά νόημα… Και τότε γίνεται Μαγεία!

11. Τα χόμπυ σου εκτός της μαγείας;

Έχω την τύχη να έχω κάνει τα χόμπυ μου επάγγελμα, οπότε αφιερώνω πολύ χρόνο (ακόμα καιαπ’ τον «ελεύθερό» μου) στη Μαγεία και τη Μουσική. Εκτός αυτών, μου αρέσει πολύ τοδιάβασμα, η γυμναστική, καθώς και να περνάω χρόνο με καλούς φίλους/ες, όπως και με τηναγαπημένη οικογένειά μου.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με αυτό.