Συνέντευξη στο Urbanlife

1. Στο εξωτερικό υπάρχουν μεγάλες παραγωγές με παραστάσεις μάγων! Πόσο μακριά είμαστε από κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

Σε διάφορες χώρες -και ιδιαίτερα στην Αμερική- τα Magic Shows αποτελούν ένα είδος παράδοσης. Οπότε, λογικό είναι να επενδύουν πολλά χρήματα σ’ ένα «προϊόν» που γνωρίζουν αρκετά καλά. Στην Ελλάδα, δεν ξέρω εάν θα φτάσουμε ποτέ τέτοιους οικονομικούς προϋπολογισμούς και γι αυτό -καλό είναι- να μην βασιζόμαστε σ’ αυτούς. Κορυφαίες παραστάσεις έχουν γίνει με ελάχιστο κόστος, αλλά με πολύ γνώση, σκληρή δουλειά και μερικές φορές προσωπική επένδυση.

2. Είναι εύκολο να ζήσει κανείς σαν μάγος στην Ελλάδα; Γνωρίζοντας ότι στο εξωτερικό κάνουν περιουσίες από τα shows!

Στην Ελλάδα του 2017 είναι γενικά δύσκολο να ζεις. Πόσο μάλλον, εάν ασχολείσαι σοβαρά με τις Τέχνες. Προσωπικά, δεν έχω κανένα παράπονο επαγγελματικά. Το αντίθετο. Αισθάνομαι όμως μεγάλη λύπη για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Κανείς δεν χρειάζεται τεράστια περιουσία, αλλά μία αξιοπρεπή ζωή.

3. Θα σκεφτόσουν να φύγεις εξωτερικό;

Το έχω σκεφτεί αρκετές φορές. Θέλω πολύ να μείνω και να συνεχίσω να προσφέρω σ’ αυτό τον τόπο που αγαπώ βαθιά. Το μόνο που κρατάει τη χώρα μας όρθια, είναι οι άνθρωποί της. Μας έχει ανάγκη αυτή η προδομένη χώρα. Η προσφορά του καθενός είναι αντίσταση στη νοοτροπία των ξεπουλημένων πολιτικών και αυτών που θέλουν αυτή την κατάσταση. Εάν φύγουν όσοι προσφέρουν τι θα μείνει; Δεν θέλω να φύγω. Επειδή όμως, έχω και πολλά σχέδια, εάν έρθει μία καλή πρόταση για μόνιμη
εγκατάσταση στο εξωτερικό, θα πρέπει την εξετάσω πολύ σοβαρά.

4. Πιστεύεις στη μαγεία;

Πως μπορεί να υπάρξει «Μάγος» που δεν πιστεύει στη Μαγεία; Πως θα γίνεις «Μύστης» εάν δεν έχεις μυηθεί; Στις μέρες μας, έχουμε την ψευδαίσθηση πως ο άνθρωπος γνωρίζει τα πάντα, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.

Παντού γύρω μας, αλλά και εσωτερικά μας, συμβαίνουν αμέτρητα εκπληκτικά πράγματα που δεν εξηγούνται γιατί ξεφεύγουν της αντίληψής μας. Αυτή είναι η Μαγεία και γίνεται (κάπως) αντιληπτή, μόνο μέσω Τεχνών.

5. Το ελληνικό κοινό είναι δεκτικό σε παραστάσεις μάγων, ή έχουν μείνει ότι αυτά είναι για παιδιά;

Το ελληνικό κοινό -όπως και κάθε κοινό- είναι δεκτικό σε κάθε τι καλό. Εάν αυτό που του δώσεις είναι αξιόλογο θα το αγκαλιάσει. Έχω κάνει εκατοντάδες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και έχω μόνο εκπληκτικές στιγμές να θυμάμαι. Πανέμορφες στιγμές, που μου δίνουν δύναμη να προχωράω και να γίνομαι συνέχεια καλύτερος!

6. Τι θα δει κανείς στην παράσταση στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο;

Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ενώσαμε διαφορετικές παραστατικές τέχνες, δημιουργώντας μία ενιαία παράσταση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Μαγικά, Οφθαλμαπάτες, Ζογκλερικά, Ακροβατικά, Φωτιές, Εναέρια, Χορός & Μουσική, είναι τα βασικά δομικά στοιχεία, όπου υπηρετούν αισθητικά το νόημα της παράστασης. H «Μαγεία των Ονείρων» είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι, που έχω την χαρά να κάνω με συνοδοιπόρους τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες: Αντώνη Πασβάντη (Deva), Ειρήνη Αναστασίου, Γιάννα Αλαμάνου, Ιωάννα Μπίσμπη και τη μικρή μας Αρετούσα Πασβάντη.

7. Τελικά τι είναι από τα 2: Μαγεία ή απλά οφθαλμαπάτη;

Εάν αυτό που προσφέρεις στον κόσμο είναι μόνο τα τρυκ, τότε είναι απλά οφθαλμαπάτη. Ένας «γρίφος» που προκύπτει απ’ το ερώτημα «Πως το έκανε;».

Ο συνηθισμένος και εύκολος δρόμος. Για μένα πρέπει να εμβαθύνουμε στα πράγματα. Πρέπει να μας απασχολεί η λεπτομέρεια. Κάθε λέξη, κάθε ανάσα, κάθε κίνηση που παρουσιάζουμε, κάθε κομμάτι της ενέργειάς μας. Το πώς και το γιατί.

Η εμπλοκή της φιλοσοφίας μας. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί η Μαγεία!

8. Πως μπορεί να γίνει κανείς καλύτερος μάγος; Υπάρχει σχολή;

Μία σχολή μπορεί να είναι μία πολύ καλή αφορμή για κάποιον να γνωρίσει την Τέχνη μας, αλλά και να έρθει σε επαφή με κόσμο που ασχολείται με αυτή. Για άλλη μία φορά, η προσωπική στάση και αντίληψη του καθενός, είναι που θα τον κάνει καλό, μέτριο ή αδιάφορο. Για να γίνεις καλός Μάγος πρέπει -κατά πρώτον- ν’ αποκτήσεις πολύ καλή τεχνική και -κατά δεύτερον- να μελετήσεις παράλληλα πολλά άλλα πράγματα όπως Υποκριτική, Μουσική, Κινησιολογία, Ψυχολογία κλπ. Για να γίνεις καλύτερος απαιτείται να ξεπεράσεις τον εαυτό σου!

9. Η έννοια ενός magic show με τα χρόνια έχει αλλάξει. Από εκεί που υπήρχαν ταχυδακτυλουργικά, τώρα βλέπουμε νούμερα πιο επικίνδυνα, πιο τολμηρά! Που οφείλεται αυτό;

Η έννοια του Magic Show -στην πραγματικότητα- δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου. Το συντριπτικό ποσοστό αρχών και τεχνικών, μας έχει μεταλαμπαδευτεί από παλαιότερους καλλιτέχνες, όπου τους θεωρώ και αναλογικά ουσιαστικότερους.

Οι διαφορές, σε σχέση με το σήμερα, είναι κυρίως αισθητικές. Το ίδιο ισχύει και για τα επικίνδυνα νούμερα. Έχουν γίνει συγκλονιστικά πράγματα στο παρελθόν και σε εποχές όπου δεν υπήρχε ασφαλής εξοπλισμός. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η Τέχνη μας, δυστυχώς έχει και πολλές τραγικές απώλειες στην ιστορία της.

10. Ποιά είναι τα πρότυπα σήμερα στο χώρο των μαγικών show;

Στη συγχυσμένη εποχή μας, σε όλους τους κλάδους, συναντάμε πρότυπα και πρότυπα. Πρότυπα που προορίζονται για fast food κατανάλωση και πρότυπα ουσιαστικά. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι σύγχρονοι Μάγοι. Πολύ ή λιγότερο γνωστοί. Κατά την προσωπική μου άποψη, κάποιοι από αυτούς είναι: David Copperfield, Max Maven, Jeff McBride, Ricky Jay, Kevin James, DCM, Apollo Robins κ.α.

11. Στόχοι και μελλοντικά σχέδια!

Πέρα από διάφορες παραστάσεις και projects που τρέχουν και αφορούν το άμεσο (και μακρινό) μέλλον, ολοκληρώνω δύο πολύ σημαντικά έργα. Ένα μουσικό άλμπουμ με ορχηστρική μουσική και ένα καινούργιο Magic Show. Και τα δύο αυτά, είναι αποτέλεσμα αρκετών χρόνων σκληρής δουλειάς, μελέτης, δημιουργικότητας και αφοσίωσης. Κυρίως όμως, είναι αποτέλεσμα πάθους, δέσμευσης και αγάπης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που έχουν το ίδιο θέμα: Τη Μαγεία!

Και έρχονται σχετικά σύντομα.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με αυτό.